Gensere med trykk

genser med trykk

Når du skal lage egne gensere med trykk finnes det et virrvarr av muligheter – men hva er egentlig best? For å finne ut av det kan du lese dette innlegget, men det aller enkleste er å kontakte oss!

Når du skal lage gensere med eget trykk er valg av trykkmetode en av de første valgene du må ta. I dette innlegget hjelper vi deg forstå mer om de forskjellige teknikkene, og gir deg en kjapp veiledning for å gjøre valget lettere.

Det finnes fire aktuelle metoder for å lage gensere med trykk. Jeg vil begynne med å fortelle litt om prosessen, slik at du senere forstår bakgrunnen for mine anbefalinger.

 

1. Silketrykk

Av de fire alternativene blir silketrykk ofte sett på som det beste, og er derfor også mest populært. Silketrykk gjennomføres ved å presse et lag med blekk gjennom en finmasket duk for å danne et mønster. En spesiell stensil må lages, og prosessen må gjentas for hver trykkfarge. Dette gjør at antall farger i trykket i stor grad bestemmer prisen, og metoden passer derfor best ved større opplag av identiske trykk. Hos Printmax benytter vi oss nesten utelukkende av silketrykk for å dekorere gensere, nettopp fordi kvaliteten er viktig for oss.

 

gensere med trykk

 

 

2. Transfertrykk

Transfertrykk foregår ved å varmepresse forhåndsproduserte merker på plagget. Enhetskostnaden kan være betydelig, men ved lavt antall og kort tidsfrist kan dette være et godt alternativ.

Vi skiller gjerne på digital og tradisjonell transfertrykk.

Ved digital transfer printer vi et design rett på en folie som festes på plagget med varmepresse. Dette kan gi et godt resultat, og er fotorealistisk. Fargene kan svinne noe over tid, i motsetning til ved bruk av silketrykk.

Tradisjonell transfertrykk gjøres ved at utskjæringer i en farget folie festes på et transferark, som deretter presses på plagget. Transferpapiret fjernes, og folien blir igjen. Fordi designet består av flere lag med farget folie har denne metoden visse fargebegrensninger, men iogmed at folien er gjennomfarget sørger det for at dekoren holder veldig lenge.

Ulempen med transfertrykk er at ettersom dette er en folie som festes på plaggene kan det oppleves ganske “tett” om man dekorere store flater. Plagget puster ikke like godt lenger. Om det bare skal trykkes et lite motiv på brystet er ikke dette noe problem.

 

3. Sublimeringstrykk

Sublimeringstrykk er en teknikk hvor et design trykkes på et spesialpapir, som deretter overføres til plagget. Blekket varmes opp til det “smelter inn” i plagget. Dette gjør at trykket varer lenge, og oppfattes som en del av plagget fremfor et trykk. Om man ønsker å lage en genser med trykk fra søm til søm er det denne teknikken som brukes. Husk dog at for å få best resultat må man dekorere stoffet før det sys sammen til en genser, så dette kan bli kostbart.

 

4. DTG (direct-to-garment)

DTG er en metode der vi benytter oss av en spesiell printer som kan trykke rett på plagget, på samme måte som en vanlig printer trykker på papir. Denne teknikken har svært få begrensinger når det kommer til farger, men den har enkelte begrensninger når det kommer til materiale den kan trykke på. Dette er derimot ikke et problem når det er snakk om gensere med trykk, ettersom det som regel er snakk om trykk på bomull.

DTG er en relativt ny metode for å lage gensere med trykk, men er kommet for å bli. Om man skal lage plagg med komplisert dekor og lave opplag er digital transfer det eneste andre alternativet. DTG er litt mer kostbart, men gir et mer behagelig resultat.

5. Brodering

Brodering høres kostbart ut, men det trenger det ikke være. Det har en moderat oppstartskostnad, og med mindre dekoren er veldig stor blir det relativt rimelig. Kostnaden for broderi øker med antall sting i dekoren, så de fleste priser dette bare med utgangspunkt i hvor stor flate som skal dekoreres. Jeg anbefaler alltid brodering på strikkede gensere, men på collegegensere syns jeg som regel silketrykk ser bedre ut.

 

Hvordan velge rett trykkmetode?

Det er to faktorer som spiller inn når det kommer til valg av trykkmetode:

  • Hvor stort opplag er du ute etter?
  • Hvor komplisert er designet ditt?

 

Hvor mange gensere med trykk skal du lage?

Det første du må bestemme deg for er hvor mange like gensere med trykk du skal lage. Om du skal produsere et lite opplag som krever rask levering er DTG sannsynligvis riktig trykkmetode for deg. Da får du lave oppstartskostnader, og et godt produkt som kan leveres relativt raskt.

Skal du sende inn en større bestilling, kanskje opp mot 50 like plagg eller flere, bør du vurdere silketrykk. Resultatet blir alltid bra, og enhetsprisen lav. Er motivet forholdsvis enkelt, kanskje du bare skal trykke en logo eller et annet budskap med noen få farger, burde du alltid sjekke pris på silketrykk hos Printmax. Vi produserer så få som 10 gensere med trykk til svært lave priser.

 

Designet dikterer hvilken metode som er best

Designet er det aller viktigste momentet når det kommer til valg av trykkmetode. Om designet inneholder mange forskjellige farger, intrikate detaljer eller fotografier er DTG riktig løsning.

Du har sikkert allerede en idé om hvordan designet skal se ut. Er det et fotografi? Hvor mange farger er det i designet? Er det sort/hvitt? Eller kun tekst?

Om du skal dekorere hele fronten av plagget, fra søm til søm legger det også føringer på trykkmetode.

 

 

Bruk diagrammet nedenfor til å finne ut hva du burde velge for å lage dine gensere med trykk:

gensere med trykk

Er du fremdeles usikker? Det gjør ingenting! Printmax vil alltid kunne gi deg gode råd til ditt prosjekt. Vi hjelper deg med riktig trykk for best mulig resultat til ditt prosjekt. Det du kan være sikker på er at vi vil finne en løsning sammen – uavhengig av hva du trenger. Spørs oss på mail, telefon eller chat om du lurer på noe!